Vissa texter är så underbara att de borde bli K-märkta och få skyddstatus så de aldrig redigeras bort. I SJF 010 (säo) från 1988 finns denna underbara text under §1 Begreppsförklaringar. Säo betyder säkerhetsordning och är järnvägens trafikregler.
Alla vet väl vad ett möte är och då speciellt ett tågmöte. Men efter denna lektion är man inte lika säker längre. Och detta var vi tvungna att kunna utantill.
”Tågmöte i säo benämnt endast möte = möte på en station mellan två tåg i motsatt riktning. Möte anses föreligga i följande fall:
a) för båda tågen när dessa går på båda sidor om stationen på samma enkelspår men i annan ordningsföljd på ena sidan än på den andra,
b) när båda tågen ej går på båda sidor om stationen på samma enkelspår: endast för det tåg som skall avgå från stationen inom en timme efter det att det andra tåget kommit från det spår som det förstnämnda tåget skall använda.
Anm. Vid enkelspårsdrift på dubbelspår och när linjeblockeringen tagits ur bruk på enkelspår gäller särskilda mötesregler som innebär vissa avvikelse från detta mom.”
Klart som korvspad, eller hur? Inte många kommateringar här inte.
Jag höll på få krupp när jag läste TRI JVG och insåg att tågmöte kan avse möte med det egna tåget. Tiltar fortfarande när jag försöker förstå det begreppet. Trodde dessutom i mitt enfald att station var en givet plats men station i TRI JVG kan vara en lång sträcka mellan plattformar. Stationer är ställen där tågmöten kan ske även om det är med det egna tåget. Glasklart!
Omvänd schizofreni: möte med sig själv.