Solrosfröna till gröten var slut och det blev en jakt på solrosfrön. Började leta i den lokala ICA-affären, men jag gick bet. Frågade killen varför de inte har solrosfrön.
– Jodå, här är dom, han pekade på ”rostade och saltade” solrosfrön
– Nejnej, försökte jag, jag vill ha naturella.
– Ja, här, de här är bara rostade, sa han och pekade på en annan förpackning
– Jaha, ”bara” rostade, men hur naturella är dom då, frågade jag och vände på förpackningen och läste innehållsföreteckning. Tycker du rostade i olja låter naturellt?
Efter fem affärer hittade jag till slut naturella solrosfrön. Vet inte inköparna och säljarna vad naturell betyder? Nationalencyklopedin ger ialla fall klart besked:
naturell, i fråga om mat, särskilt grönsaker: i sitt naturliga skick, dvs. utan tillagning eller tillsatser.
Rostade i olja av okänt ursprung känns inte speciellt naturligt för mig. Hur svårt kan det vara?